Ustanova Kristalna vas Rogaška Slatina je nastala v letu 2015 z namenom organizacije adventnih prireditev na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini. Sodelujoče pri tem smelem projektu je namreč prevzela ideja o svetlem adventu na domačem pragu, butični varianti dobro obiskanih sejmov v evropskih velemestih. S poudarjeno humanitarno noto nam je že v prvem letu uspelo pritegniti dovolj interesa, da smo postavili unikatne lesene hišice v obliki kristalčkov, že v naslednjem letu pa smo prizorišče (z izjemno podporo Steklarne Rogaška, d. d.)  obogatili z umetnim drsališčem in smreko iz tisočih kristalov.

S sodelovanjem JSKD OI Rogaška Slatina, JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina, JZ Knjižnica Rogaška Slatina, Občine Rogaška Slatina in Miklavževe druščine, predvsem pa ob izjemni podpori naših pokroviteljev smo vzpostavili začetek čarovnije, ki se nadaljuje … Letos že petič.

Kristalna vas Rogaška Slatina –  Rogaška Slatina slovi po dveh svetovno prepoznavnih unikatnih ikonah, in sicer izjemni vodi in steklu. Prav njuna kristalnost in zmožnost spreminjanja agregatnih stanj sta nas spodbudila, da smo ledeno zgodbo adventa poimenovali Kristalna vas Rogaška Slatina – sneg kristalizira, led kristalizira, voda spreminja oblike, vse v prosojni zgodbi zime in pričakovanja svetlobe, ki pronica skozi.

Avtorica celostne grafične podobe Kristalne Vasi 2016 in 2017 in računalniške vizualizacije je uveljavljena oblikovalka Ivana Potočnik, katere kreacije se vse od diplome na Akademiji za likovno umetnost (l. 2007) vrtijo predvsem okoli kristalnega stekla. Ivana je vodja oddelka za Oblikovanje v Steklarni Rogaška d.o.o., kjer že enajsto leto oblikuje izdelke za domačo in tuje blagovne znamke.

ROGAŠKE NOVICE 1045, 2. DECEMBER 2016

Sandi Luft, predsednik fundacije Kristalna vas

Drsališče je dodana vrednost k hišicam

Ob začetku zanimivega prednovolentnega dogajanja na slatinski Evropski ploščadi, ki ima v primerjavi z lanskim letom pomembno novost – drsališča, smo se na kratko pogovarjali s predsednikom fundacije Sandijem Luftom, ki skrbi za Kristalno vas.

Tekst in foto: Jože Strniša

Kristalna vas ima letos pomembno novost, drsališče. Kako je prišlo do tega, da postavite to atrakcijo?

“Ideja je bila prisotna od vsega začetka delovanja Ustanove Kristalna vas, ko smo razmišljali o organizaciji sejma v adventnem in novoletnem času. Prvo leto to ni bilo mogoče, saj za tako veliko investicijo enostavno ni bilo denarja. Očitno se je prva postavitev Kristalne vasi, koncept, namen, umestitev v prostor, vizija razvoja in elan organizatorjev tako močno prijeli, da smo v potrebo po drsališču prepričali vodstvo Steklarne Rogaška, d. o. o., ki je omogočilo nakup drsališča.”

Kdo vse je sodeloval pri postavitvi?

“Vsekakor gre zlata zahvala Steklarni Rogaška, d. o. o., za drsališče in Drogi Kolinski, d. d., za drsalke. Odlična ograja je delo domače družbe Panles, d. o. o., projekt pa ne bi uspel brez finančne podpore številnih sponzorjev, ki nas podpirajo že drugo leto zapored. Omogočanje glasbene zavese in odličnega programa za otroke bi ne bilo mogoče brez LI JSKD in Leonide Došler. Obeta se nekaj odličnih koncertov in žive jaslice.”

Kakšni so prvi odzivi, tako uporabnikov kot okolice?

“Prvi vtisi so izredno pozitivni in navdušujoči. Drsališče je dodana vrednost k hišicam in njihovi ponudbi, odru in programu, celotni sceni, ki smo je navajeni in jo pričakujemo v tem obdobju leta. To je dodaten razlog za obisk Rogaške Slatine, tudi izven adventa, saj nameravamo drsališče imeti odprto do konca zimskih počitnic. Prvi dan je bilo lepo videti, kako so otroci uživali, odrasli pa očitno rabimo še nekaj poguma. Iz otroških ust je bilo slišati, da so ga vzeli za svojega.”

Kako bo drsališče odprto, je v tem času mogoče najeti drsalke?

“Sredstva za drsalke so darilo Droge Kolinska, d. d., tako da so na voljo za izposojo. Drsališče bo odprto v času obratovanja Kristalne vasi, torej vsak vikend med 14. in 18. uro, vsekakor pa tudi med počitnicami ter v skladu z organizacijskimi in finančnimi možnostmi tudi med tednom. Obratovalni čas bo posredovan na vsa gospodinjstva in bo tudi javno objavljen.

Prijazno prosimo, da upoštevamo navodila o uporabi drsališča, saj se v nasprotnem primeru ploskev uničuje in ne bomo mogli dolgo zagotavljati želene drsnosti. To se nanaša predvsem na hojo s čevlji po ploskvi in vožnjo s kolesi ter rolkami. Po mojem mnenju smo uporabniki tudi s spoštljivim odnosom do novosti dolžni izkazati spoštovanje do družb, ki zagotavljajo sredstva za aktivnosti, ki sicer ne bi bile omogočene.”

Kristalna vas letos predvsem zaradi drsališča zgleda drugače. So še kakšne druge novosti?

“Počasi dobivamo končno vizualno podobo celotne vasi, ki jo zaokrožujemo z odprtim ognjem Letos bo poleg velike pridobitve drsališča nova še postavitev smreke, ki bo narejena iz kristalov. Takšne nima nihče in veseli smo, da znamo pokazati lepote našega mesta. Kristalna jelka je lahko le v mestu kristala in vode z minerali, ki tudi kristalizirajo … vse je v znamenju kristalov, tudi oblika hišic v Kristalni vasi. S tem pa še zdaleč nismo končali in nas kakšen projekt še čaka za prihodnje leto in leta. Morda ledene skulpture, morda večje drsališče.”

Kakšna misel za konec?

“Vsem bralcem in obiskovalcem Kristalne vasi blagoslovljene praznike. In seveda vabljeni k obisku! In velik hvala vsem gospodarskim subjektom in organizacijam, ki sodelujejo pri projektu ter na takšen način lepšajo podobo praznikov gostom in domačinom na domačem pragu. Posebej hvala za pomoč vsem, ki se s svojimi talenti predstavljajo v okviru objavljenega programa, ter Juditi Vrečar in Ivani Potočnik iz Steklarne Rogaške, d. o. o. Hvala tudi Rogaškim novicam za promocijo in pomoč.”

X